Laki-Laki Ditarik ke Neraka oleh Wanita

Di akhirat nanti, ada 4 golongan laki-laki yang akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Laki-laki itu adalah mereka yang tidak memberikan hak kepada wanita dan tidak menjaga amanahnya..

1. Ayahnya
Apabila seseorang yang bergelar AYAH tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar shalat, mengaji dan sebagainya. dan Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia saja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anak perempuannya..

2. Suaminya
Apabila sang suami tidak memperdulikan tindak-tanduk isterinya. membiarkan bergaul bebas di luar, berhias diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum laki-laki yang bukan muhrim nya. Apabila suami berdiam diri walaupun dia seorang alim, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya..

3. Kakak-kakaknya
Apabila ayahnya sudah tiada, tanggung jawab menjaga saudara wanita jatuh ke pangkuan kakak-kakaknya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya saja dan adik perempuannya dibiarkan melenceng dari ajaran ISLAM, tunggulah tarikan adik wanitanya di akhirat kelak..

4. Anak Laki-lakinya
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang lalai atau haram bagi Islam, bila si ibu berbuat kemungkaran, berkhianat, dan sebagainya, maka bukan hanya suami saja, si anak itu pun akan ditanya dan diminta pertangungjawabannya di akhirat kelak..

Betapa hebatnya tarikan wanita bukan saja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat, maka kaum lelaki yang bergelar ayah, suami, kakak atau anak harus memainkan peranan mereka.

Firman ALLAH SWT:

"HAI ANAK ADAM PERIHARALAH DIRI KAMU SERTA AHLIMU DARI API NERAKA DI MANA BAHAN PEMBAKARNYA IALAH MANUSIA, JIN DAN BATU-BATU..."

Harga seseorang muslim adalah sangat berharga. ALLAH SWT memberi nilai seseorang muslim dengan SYURGA, semua kaum muslim dijamin masuk syurga (siapapun yang mengucap kalimah tauhid) maka dari itu janganlah kita membuang atau tidak mengindahkan janji dan peluang yang ALLAH SWT berikan pada kita...

kalo bukan sekarang kapan lagi...???